Бежанците от Украйна достигнаха 1.2 милиона души

Според ООН още 4 млн. души искат да напуснат страната
Обновена: 4 мар 2022 15:33 | 4 мар 2022 15:33, Петя Славова
36
Бежанците от Украйна достигнаха 1.2 милиона души
Снимка: БГНЕС

Повече от 1,2 милиона души са избягали от Украйна от началото на руската инвазия, според последните данни на ООН към днешна дата, предаде БТА, позовавайки се на Франс прес.

Върховният комисар на ООН за бежанците (ВКБООН) изброи точно 1 209 976 бежанци на своя специален сайт в 11:00 ч. по Гринуич. Това са с над 171 000 повече, отколкото при предишното преброяване вчера.

Властите и ООН очакват потокът да се засили, тъй като руската армия изглежда съсредоточава усилията си върху големите украински градове.

Още по темата

ООН приветства днес "информациите, че и двете страни са се споразумели да улеснят безопасното преминаване на цивилни извън зоните на бойни действия".

Според ООН четири милиона души може да искат да напуснат страната, за да избягат от войната.

Украйна е населена с повече от 37 милиона души в териториите, контролирани от Киев, което следователно не включва анексирания от Русия Крим или районите под сепаратистки контрол.

ВКБООН също така се опитва да избегне двойното отчитане на бежанците, които пресичат границата на една страна, преди да продължат пътуването си другаде в Европа или дори по-далеч.

Полша

Полша, която се ангажира с каузата на Украйна, е приела най-големия брой бежанци, пристигащи от началото на руската инвазия. Общо в Полша има 649 903 бежанци според преброяването на ВКБООН, или със 101 921 повече от вчера и 54,2 процента от общо регистрираните.

Преди тази криза в Полша вече живееха около 1,5 милиона украинци, които пристигнаха в по-голямата си част да работят в тази страна членка на Европейския съюз.

Полските гранични служители съобщиха, че близо 99 200 бежанци са влезнали в страната само вчера, предаде Ройтерс. Днес до 6:00 ч. по Грунуич границата са прекосили още 25 200 души.

Унгария

Унгария е приела 144 738 бежанци или 12 процента от общия им брой и почти 12 000 повече от предния ден, според ВКБООН. Страната има пет гранични пункта с Украйна и няколко гранични града, като Захони, и превърна обществените сгради в центрове за помощ, където унгарски граждани идват, за да предложат храна или помощ.

Молдова

Броят на бежанците в Молдова нарасна до 103 254 или 9,2 процента от общия брой.
Представител на Върховния комисар на ООН за бежанците, който е на място в Молдова, подчерта днес по време на пресконференция, че някои от бежанците продължават пътуването си до Румъния или Унгария, често за да се съберат със семействата си.

Словакия

Около 90 329 души, избягали от Украйна, намериха убежище в Словакия, което е 7,5 процента от общия брой, според ВКБООН.

За последните 24 часа словашката граница е била премината от още 11 279 бежанци, приблизително колкото за предишното денонощие, съобщи полицията, цитарана от Ройтерс.

Румъния

В Румъния ВКБООН регистрира 57 194 бежанци или около 4,7 процента от общия брой.
Създадени са два лагера, единият в Сигету Марматией, а другият в Сирет.

Другаде

ВКБООН уточни също, че 110 876 души (9,2 процента от общия брой) са продължили пътуването си след преминаването на украинската граница към други европейски страни.

Русия

Около 53 300 души са намерили също убежище в Русия, което е  4,4 процента от общия брой.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още по темата: Украйнабежанци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Идвайте в България, тук ви обичат!
28
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много народ са ,ще дойдат още 5 милиона ,и тук още от 200 000 хиляди ,за това се заемайте и строете бежански центрове ,нито хотелите че ги поемат нито работа ще е намерите както се изхвърлят някои хора ,и други магазините да зареждат повече алкохол ,ще разберете за какво става въпрос )то затова наши българи имат магазини в цяла Украйна ,милиони народ и пият здрави млади стари ,ние тук ряпа да ядем,затова отдел миграция да се фалират щатовете работа ги чака
27
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Милиони хора имат основание да искат смъртта на диктатора Путин...
26
3
 
1
 
! Отговори
до 28 преди 2 години
Принципно, в Западна Европа 80% от дребните престъпления са извършени от славяни. Понеже сме много хубав материал, затова... Сега вече има и смеска с араби. Относно украинците, които ще дойдат тук- това са масово служители на западни компании, които имат офиси и у нас, и в Украйна. Огромна част от ИТ компаниите, например, имат офиси и там, и тук. Сещам се поне за 30 такива.
25
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре сте дошли! България има нужда от квалифицирани и умни хора, като украинците, че тука слугинажът вече е над 75% и всички западни компании са закъсали много за кадри. Плащат добре, 10000лв. не са мираж, а реалност. Хубаво де, ама 99% от украинските бежанци ще дойдат с професията си тук... Просто ще се релокират у нас. В което няма лошо, защото ще получават адекватни заплати много над прага и ще пълнят хазната.
24
3
 
5
 
! Отговори
волк преди 2 години
междо бежанците има и терористи
23
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди време изкарах десетина години в Западна Европа. Където имаше украинци, създаваха проблеми - обикновено престъпност и дейности на границата на закона. Тогава бяха доста по-малко, ще видим какво ще се случи, когато Европа се наводни с украинци.
22
9
 
3
 
! Отговори
нещо не виждам преди 2 години
оня фашист,расист,ксенофоб и хомофоб Орбан да строи огради,както правеше при предишната вълна от бежанци,тези първа категория ли са,само защото са руси и със сини очи,срам и погнуса,а българите толкова го сочат за пример,защото са същите като него-расисти и фашисти
21
2
 
14
 
! Отговори
До Jj преди 2 години
Ако нямаше война, а просто бяха отворили границите милиони украинци щяха да се изнесат в Западна Европа, защото искат да се махнат от мизерията в Украйна. Сега просто получиха шанс да го направят със статут на бежанци и с щедри помощи. Отдавна много украинци са готови на всичко само и само да напуснат Украйна - много преди да са се случили събитията от последната година.
20
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия напускат държавата ли? Като не успяха по легалния начин да влязат в Европа са решили с лъжи да го направят!
19
0
 
5
 
! Отговори
Никой преди 2 години
Тук идват украински бежанци които имат познати, роднини или някой който набързо е тръгнал в общия безпорядък. Като се поокопити ще види отношението на държавата и българското гостоприемство което е според поговорката " интереса / разбирай заплащането / клати феса ". Да, не мога да си изкривя душата има и такива които безплатно помагат ХВАЛА , но те са капка в морето. Думата ми е ,че като се поокопитят никой няма да остане в тази окрадена и бедна държава Последна по стандарт в ЕС.
18
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който иска да си пусне камери на живо от Киев и после пакхда коментира!!!
17
6
 
6
 
! Отговори
Jj преди 2 години
Същевременно майка Русия твърди как украинците, видиш ли, посрещали със сълзи на очите руските освободители. Тези 1.2 милиона души сигурно и те са плакали за майка Россия докато бягат на запад. Срам за Путин!
16
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В продължание на последните 8 години над 4 млн. бежанци от Украйна са се принудили да заминат за Русия заради репресии и преследване или за да избегнат бомбардировките в Източна Украйна. Защо 8 години медиите мълчаха - бяха слепи и неми за това, което ставаше. Журналистическата съвест е много особено нещо, понякога спи дълбоко, а понякога рязко се пробужда - според интереса и според изискванията на спонсорите.
15
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Ако бяха прочистили корумпираните си политици и нацитата сега нямаше да бягат." - Така е. И при тях има доста предатели като при нас. Със сигурност и техни генерали работят тайно за Русия, както нашите. Ако и ние не се прочистим от националните предатели и нас ни чака подобна съдба. Путин отдавна е задействал шпионите си тук.
14
3
 
9
 
! Отговори
БАНко преди 2 години
СЛЕД КОНФЕРЕНЦИЯТА НА НАТО СЕ ОКАЗВА , ЧЕ ПУТИН НАВРЕМЕ Е АТАКУВАЛ ПОКРАЙНА , ЗАЩОТО ЕВРО ГЕНЕРАЛИТЕ СА ОБУЧАВАЛИ КРАЙНЦИ ОТ 2014 г. , ПОКРАЙНА Е ПОЛУЧИЛА ОРЪЖИЯ ЗА МИЛИАРДИ ОТ ЕВРОПА , ЗАПОЧНАЛИ СА ДА ИЗГРАЖДАТ ИНФРАСТРУКТУРА ЗА АМЕРИКАНСКИ ВОЙСКИ !!! ПУТИН ЗАПАЗИ РОДИНАТА СИ !!! БРАВО !!!
13
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
поредната пропагандна глупост!!!1,4 млн. бежанци от украйна!!!вие знаете ли какво означава това?хуманитарна катастрофа с нечувани размери...два автобуса и 4 коли на полската граница не могат да съберат 1,4 млн. души...20 000 украинци пристигнали в българия!!!а на границата 5 коли и 1 автобус!!!
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И селяните в София станаха толкова, ама не ги упрекваме, че вместо да си оправят там където са родени, търсят хубавото.
11
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Една руско-украинска "писателка" се смееше с глас по радиото, когато говори за войната в Украйна. Печели от войната, не каза нищо лошо за Путин. Забавно се смееше на ситуацията в Украйна, войната на Русия. Ние също трябва да им се смеем. И ще се смеем на украинците и руснаците. Защото те са смесени и еднакви. Няма чист руснак и няма чист украинец. И едните, и другите са простти. нека да се бият и да се смеят едновременно.
10
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
хохлите да го товарят на кораби и за Америка!